8-9.06.2018 Laparoskopowe zaopatrywanie powikłań śródoperacyjnych: naprawa uszkodzeń jelit, pęcherza moczowego, moczowodów i naczyń

Prowadzący kurs omówią̨ przebieg i skuteczność zabiegów laparoskopowych w porównaniu do zabiegów tradycyjnych
8-9.06.2018 Laparoskopowe zaopatrywanie powikłań śródoperacyjnych: naprawa uszkodzeń jelit, pęcherza moczowego, moczowodów i naczyń

13-14.4.2018 Kolposkopia dla zaawansowanych

Kurs kolposkopowy Polskiego Towarzystwa Kolposkopii i Patofizjologii Szyjki Macicy (PTKPSz), członka E.F.C. oraz I.F.C.P.C
13-14.4.2018 Kolposkopia dla zaawansowanych
IV Międzynarodowy Kongres PTUG 20-21 kwietnia 2018

Warsztaty endokrynologii ginekologicznej, algorytmy postępowania w gabinecie ginekologicznym.

Kierownictwo Naukowe:

Dr n. med. Małgorzata Bińkowska – Warszawa
Dr n. med. Magdalena Sendrakowska – Kraków

Dr Ewa Drozd-Styk Lublin

24-25.06.2016

 

24.06.2016 - Piątek

9:30 – 10:00 Rejestracja / kawa

10:00 – 10:45  Pierwotny brak miesiączki  MB (45 min.)

10:45 – 12.00 Hiperprolaktynemia w ginekologii   (75 min.) E. Drozd – Styk

12:00 – 12:15   Kawa

12.15-13.00 Wtórny brak miesiączki    MB (45 min.)

13.00 – 14.15   Kryteria rozpoznawania, zaburzenia metaboliczne, fenotypy PCOS MS (75 min.)

14.15 – 15.00 obiad

15.00 – 15.45  Indukcja owulacji i powikłania ciąży w PCOS    MB (45 min.)

15:45 – 16.30 Zasady leczenia PCOS  MS (45 min.)

16:30 – 17.00  Wrodzony przerost nadnerczy u dorosłych    MB (30 min.)

17:00 – 17.15 Przerwa kawowa

17:15 – 17.45    Nieprawidłowe krwawienia – diagnostyka i leczenie MB (30 min.)

17.45 – 18.15   Antykoncepcja hormonalna - analiza przypadków MB i MS (30 min.)

18.15 – 18.45 Cukrzyca ciążowa   MB (30 min.)

18.45 – 19.45 Czy istnieje zdrowa dieta? MS (60 min)

19:45 Kolacja

25.06.2016 Sobota

8.30 – 9.15 Pacjent andrologiczny w gabinecie ginekologicznym. metody i analiza badań nasienia - Mariusz Łukaszuk

9:15 – 10.00    Menopauza   MB (45 min.)

10.00 – 10:30 Wpływ estrogenów na metabolizm i mózg  MS (30 min.)

10:30 – 11.00   Progestogeny – podstawy wyboru w terapiach   MB (30 min.)

11.00 –11:15 Kawa

11:15 – 12.00  Hormonalna Terapia Menopauzy MB (45 min.)

12.00 – 13.15   Łysienie – przyczyny i leczenie ED-S (75 min)

13.15 – 14.00 0biad

14.00 – 14.45 Niehormonalne leczenie objawów menopauzy   MB (45 min.)

14.45 – 15.30 Elementy medycyny przeciwstarzeniowej MS (45 min)

15:30 – 15:45 Zakończenie kursu: pytania i dyskusja.
 

 


* Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmiany kolejności i tematyki wykładów